İDİS - İnşaat Demiri İzleme Sistemi nedir?

İDİS - İnşaat Demiri İzleme Sistemi nedir?

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce kurulan inşaat demirinin üretimi, kullanım alanları, laboratuvar testleri, ithalat süreçleri, ilgili bilgi sistemlerine veri aktarılması dâhil olmak üzere tüm aşamaların takip edilmesine imkan veren sistemdir.

İnşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1 Ocak 2024 tarihine kadar İDİS'e geçmeleri zorunludur. Söz konusu tarih itibariyle İDİS haricinde inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı söz konusu değildir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği 16 Mart 2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğü girdi. Tebliğ kapsamında;

  • İnşaat demiri üreten ya da ithal edenler tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket veya güvenlikli işaret uygulanması, üretim çalışmalarıyla alakalı temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması,
  • Veri girişi yapılabilen yazılım ya da el terminal gibi aygıtlar veya mobil uygulamalar vasıtasıyla üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi,
  • Darphane tarafından bu işlemlere ilişkin verilerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılması, zorunlu oldu.

İDİS açılımı nedir?

İnşaat Demiri İzleme Sistemi'dir.

İDİS zorunlu geçiş tarihi ne zaman?

Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1 Ocak 2024 tarihine kadar İDİS'e geçiş yapmaları zorunludur.
16 Mart 2023 tarihinden itibaren stoklarında güvenlikli etiket ya da güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan üretici ve ithalatçılar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31 Ocak 2024 tarihinden sonra söz konusu stoklarını satışa çıkaramazlar.

İnşaat Demiri İzleme Sistemi İDİS nereye bağlı?

İDİS, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlıdır.

İnşaat Demiri İzleme Sistemi İDİS amacı nedir?

İnşaat Demiri İzleme Sistemi ile inşaat demirinin üretimiyle alakalı verilerin takip edilmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri, teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi amaçlanmaktadır.

İDİS SIK SOURLAN SORULAR

İnşaat sektöründe İDİS'e kayıt zorunlu mu?

Evet İDİS'e kayıt zorunludur. İnşaat demirinin üretimi ya da ithalatında kullanılan demirlerin tüm süreçlerinin takip edilebilmesi için işaretlenerek/etiketlenerek kimliklendirilmesi gerekmektedir.

Ürün işaretleme ve etiketleme standartları nasıl?

Her inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan örneklerin işaretlenmesi/etiketlenmesi zorunludur.

İthal edilen inşaat demirlerinde işaretleme ve etiketleme uygulaması nasıl?

Yurt içinde üretim yapan firmalar için yurt içindeki üretim tesislerinde, inşaat demiri ithalatı yapan firmalar için Darphane'nin belirlediği merkezlerde, işaretleme/etiketleme yapılır.

İDİS hangi ürün gruplarını kapsamaktadır?

Gümrük Tarife ve İstatistik pozisyonunda (GTIP) 7214.20 grubunda belirlenen yuvarlak çubuk ürünleri kapsar.

72.14.20. : Haddeleme işlemi sırasında üzerlerinde çentikler, yivler, oluklar veya diğer şekil bozuklukları bulunanlar veya haddeleme işleminden sonra burulmuş olanlar

7214.20.00.00.11 : Enine kesiti 6-8 mm. (8 dahil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar

7214.20.00.00.12 : Enine kesiti 8-10 mm. (10 dahil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar

7214.20.00.00.13 : Enine kesiti 10-26 mm. (26 dahil) ye kadar olan yuvarlak çubuklar

7214.20.00.00.14 : Enine kesiti 26 mm.den fazla olan yuvarlak çubuklar

7214.20.00.00.15 : Dört köşeli çubuklar

7214.20.00.00.16 : Altı köşeli çubuklar

7214.20.00.00.19 : Diğer köşeli çubuklar

İDİS'e kayıt zorunluluğu olan mükellefler kimlerdir?

  • İnşaat sektöründe faaliyet gösteren;
  • Üretici,
  • İhracatçı,
  • İthalatçı,
  • Toptancı,
  • Bayi,
  • Tüccar,
  • Nakliyeci,
  • Yapı müteahhidi,
  • Yapı denetim kuruluşları,

İDİS mükellefidir.

İDİS son başvuru tarihi ne zaman?

Firmaların 1 Ocak 2024 tarihine kadar İDİS'e geçiş yapmaları gerekmektedir.

İnşaat demirlerinin, bağlarının ve numuneleri İDİS'e kaydı zorunlu mu?

Üretilen, ihraç ve ithali yapılan inşaat demirlerinin, bağlarının ve numunelerin İDİS'e kaydı mecburidir. İDİS haricinde inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamaz.

İşaretsiz/etiketsiz inşaat demirlerinin kullanımı veya satışı için son tarih ne zaman?

Stoklarında işaretsiz/etiketsiz inşaat demiri olan firmalar 1 Ocak 2024'den itibaren diğer mükellefler ise 31 Ocak 2024'den sonra ürünlerinin satışını yapmaları söz konusu değildir.

İDİS işaret/etiket başvurusu nasıl yapılır?

İDİS'e kayıt yaptıran firmalar, işaret/etiket başvurularını İDİS sisteminden Darphaneye bildirir. Taleplerin onaylaması ile birlikte işaret/etiket bedelinin İDİS üzerinden ödemesi yapılarak işaret/etiket taleplerini maksimum 15 gün içinde teslim alabilirler.

İDİS başvurusu nasıl yapılır?

İDİS'e başvuru yapabilmek için http://www.idis.gov.tr/users/sign_up sayfasında yer alan formu doldurmanız yeterlidir.

İDİS başvurusunda hangi evraklar gereklidir ?

  • Beyan ve Taahhütname
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Vergi Levhası
  • Faaliyet Belgesi
  • İmza Sirküleri
  • Belediye'den İş Yeri Açma Ruhsatı

İDİS Giriş

İDİS'e http://www.idis.gov.tr/users/sign_in adresinden e-Posta ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

İDİS Mevzuat

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız. 

E-posta Girişi
E-Mükellef Girişi